Urheilufysioterapia

Urheilufysioterapia

Mitä on urheilufysioterapia?

Urheilufysioterapia on fysioterapian erikoisala, jossa pääpaino on urheilijoiden ja aktiiviliikkujien tuki- ja liikuntaelin vammojen ennaltaehkäisy ja kuntoutus. Urheilufysioterapeutti tuntee eri lajien vaatimukset ja harjoittelun erityispiirteet, jotka ovat tärkeää ottaa huomioon kuntoutusta tai ennaltaehkäisyä suunniteltaessa. Urheilussa kehon kuormitus eri rakenteille on moninkertaista arkiliikuntaan nähden, ja kuormituksen toistuva luonne voi altistaa urheilijan akuutti- ja rasitusvammoille.

Urheilufysioterapeutti toimii yhdessä urheilijan kanssa tähtäimenä saada urheilijalle mahdollisimman paljon terveitä harjoittelupäiviä ja optimoimaan urheilijan toimintakyvyn. Urheilufysioterapeutti toimii tarvittaessa urheilijan valmentajan kanssa tiiviissä yhteistyössä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Urheilijan loukkaantuessa urheilufysioterapian tehtävä on saada urheilija takaisin täysipäiväiseen kilpailemiseen mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti pyrkien samalla välttämään urheilijan fyysisten ominaisuuksien kärsimisen. Kudosten paranemisprosessien optimointi, uudelleen vammautumisen riskin minimointi, suorituskyvyn vahvistaminen/ylläpitäminen kuntoutuksen aikana, sekä yhteistyö valmentajan kanssa ovat avainroolissa urheilijan laadukkaan kuntoutuksessa.

Sopiiko urheilufysioterapia minulle?

Urheilufysioterapia sopii kaikille, jotka haluavat ennaltaehkäistä urheilusta johtuvia akuutteja ja rasitusvammoja tai kärsivät jo nyt urheilussa syntyneistä vammoista. Urheilufysioterapian hyödyntäminen on erityisen tärkeää ammattiurheilijoille sekä aktiivisesti ja tavoitteellisesti urheileville henkilöille, mutta kaikki iästä ja taustasta riippumatta ovat tervetulleita vastaanotolle. Urheilufysioterapeutin arvio oman kehon kapasiteetista lajin harjoittelun vaatimuksille on urheilun aloittamista suunnitteleville hyvä keino välttää liiallinen kuormitus liian nopeasti.

Tyypillinen asiakas, joka hakeutuu urheilufysioterapeutin vastaanotolle:

  • Aktiivisesti liikkuva henkilö, joka haluaa optimoida oman suorituskykynsä ja välttää rasitusvammojen ilmaantumista pystyäkseen jatkamaan omaa lajiaan täydellä teholla.
  • Urheiluperäisistä rasitusvammoista kärsivä henkilö. Rasitusvamma voi olla toistuva kiputila tai ensimmäistä kertaa ilmaantuva vaiva.
  • Akuutista vammasta kuntoutuva henkilö, joka tarvitsee tuekseen ammattilaisen, joka ymmärtää lajin vaatimukset kuntoutuksen suunnittelussa ja urheiluun paluussa
  • Leikkausten jälkitilat ja kuntoutus

Sertifioitu urheilufysioterapeuttimme Samu Kauppila vastaanottaa Punavuoren toimipisteellä. Samu työskentelee vastaanottotyön lisäksi miesten futsalmaajoukkueen fysioterapeuttina, sekä Kansallisen Liigan FC Hongan fyysisen valmennuksen vastaavana. Etenkin alaraajojen vammat ja kuntoutus (nilkan nivelsidevammat, akillesjännevammat, polven nivelsidevammat, rasitusperäiset kiputilat, jalkapalloilijan vaivat & fysiikkaharjoittelu) on Samun erikoisosaamista. Löydät meiltä myös nuorille futareille suunnitellun valmennuspaketin! Voit olla yhteydessä Samuun suoraan myös sähköpostilla tästä jos sinulla on mitä tahansa hoitoon liittyvää kysyttävää!

Varaa aikasi jo tänään jos tarvitset ammattimaisen urheilufysioterapeutin apua!