Purentalihashieronta

Purentalihashieronta

Purentalihasten hieronta voi auttaa purentalihaksiston ongelmiin, jotka voivat aiheuttaa monenlaisia oireita siitä kärsivälle. Purentalihaselimistön ongelmista voidaan käyttää joskus myös nimeä TMD-vaivat (temporomandibular disorders).

Tyypillisiä oireita voi olla esimerkiksi;

 • Päänsärky
 • Niska- ja hartiaseudun kivut
 • Leukanivel kivut
 • Leukaniveläänet
 • Leukojen väsyminen ja jäykkyys
 • Suun rajoittunut aukeaminen
 • Kallonpohjan ja kasvojen alueen jäykkyys
 • Tinnitus
 • Saattaa laukaista migreenikohtauksia
 • Silmän taakse heijastuva kipu
 • Hampaiden särky ja jopa hammasvauriot

Mistä purentalihasvaivat voivat johtua?

Oireiden syntyyn ja ylläpitoon voi olla useita fysiologisia, psyykkisiä ja käyttäytymiseen liittyviä tekijöitä. Tekijöitä voi olla muuttunut purenta esimerkiksi hampaiden poiston tai muiden hammaslääketieteellisten toimenpiteiden takia, psykososiaaliset tekijät, kuten stressi, ahdistuneisuus, masentuneisuus tai katastrofointi. Lisäksi kasvojen, kaulan ja kaularangan traumat voivat olla oireiden taustalla. Lisäksi useita muita taustatekijöitä on tunnistettu, kuten geneettiset tekijät.

Isolla osalla purentalihaksiston ongelmista kärsivillä henkilöillä on bruksismia. Bruksismi on tahdosta riippumatonta purentalihasten työtä ja sitä voi esiintyä niin valveilla kuin nukkuessa. Bruksismi tunnetaan yleensä kansankielellä nimellä ”hampaiden narskuttelu”. Purentalihaksiston vaivojen syiden kartoittamiseen ja hoitoon vaaditaan asiaan perehtyneen ammattilaisen apua. Asiaan perehtynyt terveydenhuollon ammattilainen on tehokas apu oireiden ja kiputilojen hallinnassa! TMD vaivojen hoidossa ennuste on yleensä hyvä ja purentalihaksiston konservatiivinen hoito on tehokas tapa useimmissa tilanteissa. Purentalihaksiston käsittely, potilaan informointi, liikeharjoitusten ja koti hoito-ohjeiden antaminen tuottavat usein hyviä tuloksia!

Mitä purentalihashieronnassa tapahtuu?

Purentalihasten hieronnalla pyritään lievittämään purentaan osallistuvien lihasten jännittyneisyyttä sekä helpottamaan siitä johtuvia kipuja ja muita yllä mainittuja oireita. Hieronnan aikana käsitellään usein kasvojen, suun, kaulan ja niskan alueita. Huomioithan, että hieronnassa käsitellään myös puremalihakset suun sisäpinnoilta. Hieronnan aikana hieroja käyttää aina kertakäyttöisiä kumihanskoja sekä kasvomaskia. Hoitoon voi kuulua myös hengitykseen osallistuvien lihasten hierontaa, kuten kylkivälilihasten ja vatsan alueen hierontaa.

Käsittelyn jälkeen saat hierojalta tarvittaessa myös ohjeita, joilla voit kotona jatkaa hoitoa sekä ylläpitää purentalihaksiston hyvinvointia. Purentalihasten hieronta on tehokkainta usein, kun hoito tehdään sarjana. Kahdesta viiteen hoitokertaa tuottaa suurimmalle osalle parhaat tulokset ja ammattilaisemme tekevät aina potilaan kanssa hoitosuunnitelman yhdessä.

Purentalihashierontaan voit varata ajan toimipisteillemme Punavuoreen, Kamppiin sekä Töölöön!

Purentalihaskäsittelyä Idealfysiolla tekee ammattilaisemme Essi ja Teemu. Palvelut ovat tarjolla Punavuoren, Kampin sekä Töölön toimipisteellä. Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää purentalihasten hoidosta voit aina olla meihin yhteydessä sähköpostitse tästä!

Varaa aikasi jo tänään!

Purentaelimistön ongelmista voit lukea lisää Käypä hoito-suosituksista täältä!