Polven etuosan kiputila – Polven etuosa jomottaa ja haittaa harrastusten lisäksi arkea?

Polven etuosan kipu – patellofemoraalinen kipuoireyhtymä

Polven etuosan kipuilulle voi olla useita syitä. Jos taustalla ei ole akuuttia vammaa eikä fysioterapeutin tai lääkärin tutkimuksissa ei löydy selkeästi oireita selittävää rakennetta, kuten esimerkiksi jännekudoksen tulehdusta, nivelkierukan vammaa tai esimerkiksi rustovauriota voi taustalla olla polvilumpion ympäristöön painottuva kipuoireyhtymä (eng. Patellofemoral Pain Syndrome, PFPS). Joskus termiä ”Juoksijan polvi” käytetään kuvaamaan tätä kiputilaa.

Termi on ns. sateenvarjo-termi ja oireen taustalla voi olla polvilumpion nivel tai jokin sitä ympäröivistä tukikudoksista ja perustuu usein muiden selittävien tekijöiden poissulkuun. Polven etuosan kipuilusta kärsii huomattavan moni. Tutkimuksissa aikuisista noin joka viides kärsii polven etuosan kipuilusta ja nuorissa luku on jopa hieman korkeampi. Polven etuosan kipusyndrooma on usein myös krooninen vaiva ja aiheuttaa monelle arjessa huolta ja haasteita. Kipu voi olla osalle jopa keskivaikeaa ja aiheuttaa paljonkin ongelmia arkeen. Tyypillisesti kipu koetaan lievänä tai keskitasoisena.

Jos kärsit polven etuosan kivuista, suosittelemme varaamaan ajan fysioterapeutillemme, joka pystyy arvioimaan tilanteen ja mahdollisen vaivan aiheuttajan sekä miten vaivasta päästään eroon!

Mistä polven etuosan kipuoireyhtymä (Patellofemoral pain syndrome) aiheutuu?

Hyvä kysymys! Selkeää syytä vaivalle ei ole löydetty, mutta erilaisia hypoteeseja ja ideoita ovat tutkijat esittäneet! Aiheuttajiksi on esitetty polvilumpion epätasaista kuormitusta ja toispuoleista liukumista reisiluun nivelpintaa vasten, nivelruston ohenemista/pehmenemistä, lihasten liiallista kireyttä, jalan lihaksiston voiman puutetta, alaraajan linjauksen ja kontrollin puutetta sekä useita muita syitä. Tämä on varmasti sekavaa ”maallikolle”, mutta niin se on myös tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin perehtyneelle ammattilaiselle!

Ei kuitenkaan hätää! Vaikka tutkijat eivät ole löytäneet selkeää syytä kipujen aiheuttajille voidaan oireita hoitaa ja kipuja helpottaa!

Miten polven etuosan kipuoireyhtymä oireilee?

Oire kehittyy usein pitemmän ajan saatossa eikä taustalla ole akuuttia vammaa tai yksittäistä selittävää tapahtumaa. Kipu polvilumpion ympäristöön provosoituu tyypillisesti kyykistymisestä, kyykätessä kuntosalilla,  rappusten kävelystä ylöspäin ja alaspäin, pitkään istumisesta ja usein ylös noustessa kipu voi olla huomattavankin kovaa sekä juoksusta tai muusta iskuttavasta liikunnasta. Kipua potilaat usein kuvailevat polvilumpion alle ja ympärille ja kipu on laaja-alaista eikä pistemäistä. Vaiva ei usein aiheuta polviniveleen turvotusta, mutta se ei ole poissuljettua.

Miten kannattaa lähteä kuntouttamaan polven kiputilaa ja mitä kuntoutukselta voin odottaa?

Yleisen kuntoutussuunnitelman antaminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Kuten aiemmin mainittiin vaivan aiheuttajaa ei tutkijat ole löytäneet ja kyseessä on monitahoinen vaiva. Tämä tarkoittaa, että ei ole olemassa yksittäistä maagista harjoitetta, kikkaa, lääkitystä tai leikkausta, jolla vaiva katoaa nopeasti, ikävä kyllä.

Jokaisella kiputilalla on yksilölliset tekijät, jotka täytyy ottaa huomioon yhdessä potilaan kanssa kuntoutussuunnitelmaa tehtäessä. Kipeä polvi on aina kiinnitettynä yksilöön, ihmiseen, jonka mahdollisuudet toteuttaa suunnitelmaa, arjen haasteet, tunteet, odotukset, lähtötaso ja monet muut tekijät vaikuttavat suunnitelmaan ja lopputulokseen. Tämän vuoksi osaavan fysioterapeutin hankkiminen avuksi on usein kultaakin kalliimpi apu!

Tyypillisesti kuntoutussuunnitelma ja hoito aloitetaan suhteellisella levolla ja kuorman hallinnalla. Tämä tarkoittaa sitä, että kipua provosoivia aktiviteetteja muokataan niin, että kipu saataisiin hallintaan. Tämä ei aina ole kovin helppoa etenkään, jos pahimmat oireet aiheutuvat istumisesta ja rappusten kävelystä, mutta jos potilas on esimerkiksi innokas lenkkeilijä, voidaan hetkeksi juoksun määrää ja/tai intensiteettiä muokata tai korvata toisella liikuntamuodolla!

Suhteellinen lepo ja kuormanhallinta yhdistetään usein erilaisiin harjoitteisiin, jotka eivät provosoi oireita. Näitä voi olla lonkan ja alaraajan lihaksiston harjoitteet, joissa polvilumpion alaisen nivelen kuormitus ei ylitä kivun provokaatiota.

Hetkinen? Jos kerran oireet eivät aiheudu voiman puutteesta, linjauksesta tai kireistä lihaksista miksi hoidossa käytetään lihaskuntoharjoittelua? Hyvä huomio! Harjoittelun on kuitenkin todettu tutkimuksissa auttavan oireiden hallinnassa ja kivun lievityksessä ja polven kuormitustoleranssin parantamisessa. Taustalla olevat tekijät eivät kuitenkaan todennäköisesti ole niin yksinkertaisia ja vain biomekaanisesti selitettävissä!

Harjoittelu ei kuitenkaan ole ”hopealuoti” ja toimi kaikille, mutta todennäköisesti hyvä valinta osana kuntoutusta!

Lisäksi on tärkeää potilaan kanssa keskustella ja käydä läpi mistä vaivassa on kyse. Usein jos kipu on kovaa ja rajoittaa potilaan arkea on psykososiaalinen viitekehys otettava hoidossa huomioon.

Tutkimuksissa on selvitetty myös useiden muiden hoitomuotojen tehokkuutta, kuten muun muassa pohjallisten, tulehduskipulääkityksen, juoksutekniikan, hieronnan, putkirullauksen, injektioiden ja teippauksen vaikutusta. Osasta hoitomuotoja löytyykin osalle ainakin hieman apua, joten tässä juuri yksilöllisyys on tärkeää ottaa huomioon!

Minulla saattaa olla polvilumpion ympäristön kipuoireyhtymä. Mistä kannattaa aloittaa polvikipuni kuntoutus?

Suosittelemme varaamaan ajan yhdelle osaavista fysioterapeuteistamme! Saat selkeitä ohjeita, miten lähteä liikkeelle vaivan kuntouttamisessa sekä hoitosuunnitelman. Fysioterapeutti auttaa sinua hahmottamaan provosoivat tekijät ja miten saada hallintaan kuormituksen ja levon määrä, jotta kipu saadaan hallintaan. Tämän jälkeen asteittainen kuormitus ja paluu sinulle tärkeisiin harrastuksiin ja askareisiin onnistuu huomattavasti paremmin tuki- ja liikuntaelin ongelmiin erikoistuneen fysioterapeutin avustuksella!